Alianța Medicilor este pro sau contra medicilor din spitalele publice?! | Vocea Europei
Noutăți

Alianța Medicilor este pro sau contra medicilor din spitalele publice?!

amp

Asistăm în aceste zile la o culme a ironiei: Alianța Medicilor sprijină protestele medicilor ATI pe tema sporurilor, în condițiile în care omul pe care l-au trimis la negocierile pe tema legii salarizării, Eleodor Cîrstoiu (președintele USMR Alianța Medicilor și al Promedica), a fost principalul susținător al eliminării sporurilor medicilor. A făcut acest lucru în mod consecvent, cerând eliminarea sporurilor pentru condițiile de muncă ale medicilor atât în cursul dezbaterii legii salarizării în Parlament (așa cum poate fi văzut în videoclipul de mai jos) cât și în cadrul negocierilor cu Premierul Tudose, din toamna anului trecut. Nu este exclus ca această poziție s-o fi susținut și în discuțiile particulare sau oficiale pe care le-a avut cu concitadina sa, Olguța Vasilescu, artizanul acestui dezastru.

Artizanul protestelor medicilor ATI pare să fie dr. Dorel Săndesc, președintele Societății de Anestezie și Terapie Intensivă, (și consilier onorific al ministrului Sănătății http://www.ms.ro/2018/02/15/sandesc-dorel/), această societate fiind cadrul informal de organizare a protestelor. Dacă dăm crezare informațiile publice apărute, dr. Dorel Săndesc este în conflict de interese cu organizarea unor astfel de proteste deoarece este implicat în „privatizarea medicilor ATI”, adică în furnizarea unor servicii și gărzi către mai multe spitale din Banat (https://pressone.ro/sandesc-deci-exist/ ), mai ales dacă astfel de proteste conduc la situația în care medicii ATI refuză să mai lucreze, spitalele fiind nevoite să contracteze cu firmele indicate în articolul citat. Cu alte cuvinte, protestele medicilor ATI pe tema sporurilor ar putea avea ca țintă privatizarea serviciilor acordate de medicii ATI în spitalele publice. Ceea ce ar însemna că Alianța Medicilor are un interes în amplificarea conflictelor având ca scop forme de privatizare. Rămâne să vedem dacă această ipoteză va fi confirmată de urmarea evenimentelor.

Legătura Alianței Medicilor cu Federația Hipocrat a fost consfințită prin transpunerea mișcării într-o uniune sindicală a acestei federații numită USMR Alianța Medicilor (http://aliantamedicilor.ro,  Există o zonă de ambiguitate (intenționată, bănuim) în privința diferențelor dintre Alianța Medicilor ca ONG și USMR Alianța Medicilor, evidentă, spre exemplu, în cazul dr. Bogdan Tănase care apare în conducerea ambelor organizații.).

Această legătură s-a dovedit „eficientă” pentru medici și în sensul promovării programului de lucru al medicului de 40 ore/săptămână (în loc de 35 de ore/săptămână, cât este de fapt). Dovada demersurilor pe această temă o constituie poziția vicepreședintelui Federației Hipocrat, Silvia Spiridon, în cursul negocierilor cu Premierul Tudose din toamna anului trecut, unde a afirmat în mod repetat: „programul medicilor este de 40 de ore/săptămână”. (În mod curios aceeași formulă era reluată în mod insistent în aceleași negocieri și de consilierul ministrului Muncii, Ion Gibescu.) Ceea ce ne duce cu gândul la faptul că acele 48 de ore/săptămână obligatorii pentru medici (în forma inițială a legii salarizării pentru ele fiind acordat salariul de bază) ar putea avea aceeași sursă.

Atacurile la adresa sindicatelor cultivate în spațiile virtuale aparținând Alianței Medicilor ar trebuie să se concentreze asupra eșecului pe care această mișcare l-a înregistrat în domeniul organizării sindicale și de deserviciile pe care le-a adus pe această cale medicilor. USMR Alianța Medicilor este nefuncțională (curioșii pot încerca să verifice care este poziția  acestei uniuni pe tema modificării legii salarizării, a sporurilor etc.). Sindicatul Promedica, a cărui dezvoltare a fost susținută cu toate eforturile de Alianța Medicilor (reamintim că președintele Promedica este și președintele USMR), se află în curs de dizolvare, după cum declară o parte din membrii lui aici: https://adevarulsindical.wordpress.com/

În plină criză vizând Regulamentul de sporuri USMR Alianța Medicilor nu are cum să participe la negocierile pe această temă deoarece nu îndeplinește condițiile legale. Evident, având în vedere poziționarea publică a președintelui Promedica împotriva sporurilor, este mai bine pentru medici că nu participă. Asta nu-i împiedică să le povestească membrilor de sindicat că Promedica/Hipocrat participă la aceste negocieri, relatările lor fiind elocvente (le redăm mai jos, citând sursa):

Săptămâna trecută a apărut pe pagina de FB a Federației Hipocrat informația că prin reprezentanții săi a participat la negocierile pentru Regulamentul de Sporuri, mai precis în zilele de 13-14.02.2018. De asemenea, președintele Promedica, vicepreședinte al Federației Hipocrat, susține prin comunicatul făcut public în aceeași rețea de socializare, că în data de 13.02.2017 a participat la aceste negocieri. Nu suntem în măsură să contestăm prezența dânșilor acolo, dar nici nu putem să ne prefacem că e o greseală din partea Ministerului Sănătății că nu i-a fotografiat și pe ei. Mai mult, dacă celelalte sindicate au făcut publice propunerile de modificare la acest regulament, ne întrebăm de ce Federația Hipocrat nu le poate face, preferând să comunice doar marginal, evaziv și nespecific pe acest subiect al regulamentului de sporuri. Cerem public dovezi pentru clarificarea acestor incertitudini și suspiciuni care planează asupra participării sau nu la aceste negocieri. În caz contrar există prezumția de încercare de manipulare a membrilor Federatiei Hipocrat, deci și a membrilor plătitori Promedica, întrucât avem la orizont posibilitatea ca Hipocrat să nu fi participat în mod real la aceste negocieri. (https://adevarulsindical.wordpress.com/)

Ca și cum n-ar fi suficient, prepușii Alianței Medicilor în zona acțiunilor sindicale (atunci când nu sunt intervenienți direcți), respectiv Federația Hipocrat, declară grevă generală, (http://romanialibera.ro/social/federatia-hipocrat-s-au-inceput-demersurile-pentru-declansarea-grevei-generale-715457) inducând în eroare membrii de sindicat și aruncându-i într-o zonă gri din punctul de vedere al legalității. Că nu știm dacă greva va fi/ar fi sau nu generală este o problemă cu caracter secundar, ea depinzând de decizia celor de la Solidaritatea Sanitară (care s-au eschivat deocamdată de la o astfel de acțiune). Însă, o grevă se declanșează doar în cadrul unui conflict colectiv de muncă. Pentru a exista un conflict colectiv de muncă trebuie să existe o negociere colectivă. Or, la negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector sănătate participă în nume propriu doar două federații, respectiv Federația Sanitas (care a anunțat proteste, nu grevă generală certă) și Federația Solidaritatea Sanitară (care pare să fie mai curând de partea Ministerului Sănătății în conflictul privitor la sporuri), în rest fiind confederații. Ceea ce înseamnă că Federația Hipocrat nu are cum să declanșeze o grevă legală, declarațiile fiind de fapt „balet sindical”. Cu alte cuvinte, imboldul dat medicilor de prepușii Alianței Medicilor riscă să-i arunce în zona conflictului ilegal în loc să-i protejeze.

Elena Cazacu

Adaugă un comentariu - Vocea ta e Vocea Europei!